Rövid Útmutató a lager sörökhöz

A láger sörök a világ legelterjedtebb sörtípusai közé tartoznak. Közös jellemzőjük az alsó erjesztés és az alacsony hőmérsékleten történő, hosszabb idejű érlelés. A „láger” kifejezés a német „lagern” igéből származik, ami tárolást jelent, utalva arra, hogy ezeket a söröket hosszabb ideig pihentetik a főzést követően. A kategória széles spektrumot ölel fel, a világos és könnyed variánsoktól a testesebb, sötétebb típusokig.



Pilseni típusú láger

A pilseni típusú láger sörök világos színűek, tiszták és erőteljes komlóaromával rendelkeznek. Jellemzően alacsony testességgel és száraz lecsengéssel bírnak. A komlófajták gyakran fűszeres, virágos jegyeket adnak. A főzési eljárás során alacsony hőmérsékleten erjesztik, majd hidegben érlelik.

Helles

A helles láger Németország déli részéről származik. Színében világos, ízprofiljában pedig kiegyensúlyozottabb, mint a pilseni típus. A komló jelen van, de nem dominál. A maláta adja az enyhén édeskés karaktert, és a testesség is hangsúlyosabb.

Dunkel

A dunkel sörök sötétebb színűek, jellemzően barna árnyalatúak. Ízükben megjelennek a pörkölt malátás, karamelles, esetenként enyhén diós vagy csokoládés jegyek. A komló keserűsége visszafogottabb, az erjesztési folyamat hasonló a világos láger típusokhoz.

Bécsi láger

A bécsi láger közepes borostyánszínű, malátás karakterű sör. Az ízprofilban pörkölt és karamelles jegyek dominálnak, de a test nem nehéz. A komló jelen van, de nem uralkodó. Az egyensúly a maláta javára tolódik.

Bock típusú láger

A bock sörök erősebb alkoholtartalmú, testes láger típusok. Színük sötét borostyántól a mély barnáig terjed. Az íz gazdag, dominánsan malátás, karamelles és néha aszalt gyümölcsös jegyekkel. Az élesztő és komlóhatás visszafogottabb.

American Adjunct Lager

Ez a típus amerikai ipari tömegtermelésből származik. Világos színű, alacsony alkoholtartalmú, könnyű testű, minimális komló- és malátajegyekkel. Kukoricát vagy rizst is használnak az erjesztés során, hogy enyhítsék az ízintenzitást és csökkentsék a gyártási költséget.

Kellerbier / Zwickelbier

Ez a szűretlen, élő élesztőt tartalmazó láger típus természetesebb, zavarosabb megjelenésű. Az íz karakteresebb, enyhén élesztős, friss, gyakran földes vagy kenyeres jegyekkel. Általában közvetlenül a sörfőzdéből származik, rövidebb érlelési idő után.

Baltic Porter

Ez a típus technikailag láger élesztővel készül, mégis hasonlít az ale típusú porterre. Magas alkoholtartalom, sötét szín és komplex, malátás, pörkölt ízvilág jellemzi. A hideg erjesztés és érlelés miatt simább, tisztább karakterrel rendelkezik, mint az ale típusú társai.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen gyorsan terjed a tűz egy családi házban?

Konténer hajók, a modern világ karavánjai

A modern technológia együttműködése